Jeżeli mnie tutaj nie ma...

Alina | Kuchnia | 2008-04-21, 22:13

... to znaczy, że jestem w ogrodzie. Tak już teraz będzie, bo nareszcie zrobiło się trochę cieplej, a zatem ogrodnicy łapią za narzędzia i zabierają się do wiosennych prac na grządkach. Jeżeli chodzi o narzędzia to mogę powiedzieć, że jestem dobrze wyposażona, ale gorzej u mnie z doświadczeniem i cierpliwością. Można by złośliwie o mnie powiedzieć, że mam 'dużo sprzętu, ale za mało talentu', ale szybko się uczę i myślę, że za parę lat będę miała ogród i sad jakiego niejeden posiadacz 'zielonych łap' będzie mi mógł pozazdrościć.

W tym roku po raz pierwszy zajmuje się ogrodem bardziej strukturalnie i wszystko w nim będzie ekologiczne. Właśnie zamówiłam eko sadzonki truskawek i malin. W planach mam też jeżyny. Zasieje całe rabaty sałaty oraz ziół, bo moja kuchnia pachnie przeróżnymi przyprawami. Dzięki nim czynię z prostymi daniami prawdziwe cuda!

Kuchnia, gotowanie, cudowne pichcenie, nie tylko kobiet marzenie... obiecałam kilka przepisów, które są tanie, pyszne i zaskakujące smakowo. Mogą być miłą niespodzianką dla gości, którzy nie oczekują wyszukanych smaków, gdy przychodzą do nas z wizytą lub mogą być ogromną przyjemnością dla tych, którzy zwyczajnie lubią smacznie zjeść. Dania, które tutaj zaproponuje każdemu wychodzą. Nawet największym nieudacznikom w kuchni. Nie są odkrywcze i pewnie różne ich wariacje krążą po internecie. Ale jesteście na mojej stronie i od momentu ich zrobienia będą się Wam kojarzyły już tylko ze mną:))

W mojej kuchni zawsze mam: olej z oliwek, przyprawy typu oregano, tymianek, rozmaryn i bazylia. Do tego cała gama tych, które zwykle używamy. Mam też kostki bulionowe, ale kupuje je w sklepie ze zdrową żywnością, bo nie zawierają tak dużo soli i są bez konserwantów.

O czosnku i cebuli wspominam z obowiązku. W lodówce mam zawsze mozzarella, mascarpone, kozi ser, miękki i starszy (pecorino), parmezan i ricottę.

W zamrażalniku zawsze przechowuję chleb razowy i bułki typu bagietka, też razowe. Zamrożone trzymają świeżość, trzeba tylko pamiętać o tym, aby je wyjąć odpowiednio wcześniej. W zamrażarce mam też szpinak, różne świeże warzywa, maliny i jagody (prosto z lasu). Trzymam też duże krewetki, które zawsze uratują sytuacje, gdy się nie chce gotować, a ma się ochotę na coś pysznego. Przy kolejnej okazji podam przepis na ich przygotowanie. Bardzo prosty.

Pamiętamy, że nie jem mięsa i zapraszając znajomych muszę za każdym razem podać coś wyjątkowego w smaku, aby nie marudzili mi przy stole, że jednak 'nie ma to jak mięso'. Mam pełno pomysłów na szybkie, pożywne i smaczne potrawy, które wielu z naszych gości polubiło jedząc je u nas, chociaż wcześniej nigdy by nie spróbowali 'czegoś takiego jak...'.

Ostatnio zrobiłam zupę z porów. Wcześniej używałam pory w zupie do połączenia z ciecierzycą i był to smakowo dobry wybór. Tym razem proste i wyborne dane. I jakie tanie. Dla 3 osób, podane w kokilkach.

Zupa z porów (kremowa)

600/700 g porów (obcięte w okolicach, gdy białe spotyka ciemnozielone)
¾ litra bulionu (może być z kostki, oby nie wołowej, myślę, ze jarzynowa jest najlepsza)
słodka śmietanka (18%, w handlu ma chyba nazwę kremówka)
sok z cytryny do smaku (łyżeczkę lub dwie.. uwaga, żeby nie przesadzić)
kminek (na czubek noża)
biały, świeżo zmielony pieprz, sól
oliwa z oliwek i łyżeczka masła

Pory kroimy w cienkie talarki, umyte wrzucamy na rozgrzaną oliwę połączoną z łyżeczką masła. Najlepiej zrobić to w głębokiej patelni z pokrywką. Na małym ogniu dusimy je przez kilka minut (można trochę posolić) i dodajemy bulion. Pozostawiamy na małym ogniu przez 15 minut, przykrywając pokrywką. Gdy minie wyznaczony czas dolewamy śmietankę (biorę połowę pudełeczka 0.25l, ale każdy musi sam to wycelować). Dodajemy cytrynę i kminek. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe.

Teraz należy zupę zmiksować na kremową masę. Sól i pieprz pod ręką. Z solą ostrożnie, bo bulion ma sól. Pieprz dodajemy dopiero na talerzu. Kto lubi może podać zupę ze świeżym chlebem razowym posmarowanym dobrym masłem (zwracajcie uwagę, co jest w maśle, bo je 'malują'). Można też samemu zrobić z bułki bagietki tzw. croutons z czosnkiem.. na patelnie wrzucamy oliwę, pokrojony czosnek i z obu stron podgrzewamy bułkę).

Smacznego!!!

W następnym wpisie z ogródka będzie sałatka z kozim serem ... na ciepło, przyprawiona.... Pycha!!

I pamiętajcie, aby rozważnie kupować produkty. Potwierdzoną przez badaczy prawdą jest już, że zamrożone warzywa mają więcej walorów odżywczych niż 'świeże', wędrujące do nas z różnych stron świata. A przecież chodzi o nasze zdrowie.

Pozostałe wpisy
» Keukenhof (2017-03-28, 15:49)
» Leśniczówka (2017-02-16, 17:54)
» Do Siego Roku! (2017-01-26, 13:18)
» 33-lecie Listy Przebojów (2015-05-02, 22:15)
» Nie tylko na Wszystkich Świętych (2014-11-01, 11:53)
» From Holland with love (2014-07-14, 10:52)
» .. and the winner is... Germany! (2014-07-14, :)
» Brazylia - Holandia (2014-07-13, 17:31)
» Byłam fanką Oranje (2014-07-10, 09:29)
» Wino się skończyło, a... (2014-07-10, :)
» 0:0 (2014-07-09, 23:56)
» Postanowiłam… (2014-07-09, 23:33)
» FOF… cd (2014-07-09, 23:17)
» Do przerwy (2014-07-09, 22:55)
» Brazil... (2014-07-09, 22:30)
» FOF... cd (2014-07-09, 21:49)
» Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuura! (2014-06-29, 21:01)
» FOF... cd (2014-06-29, 19:43)
» FOF (2014-06-29, 18:51)
» Dama z… plecakiem (2014-04-28, 20:27)
Alina Dragan RSS Feed

© 2007 Alina Dragan. All rights reserved worldwide.