\'Draganie jeden...

Alina | Ogolna | 2008-12-10, 21:22

... napisz coś w końcu, bo ile można czekać na nowy wpis' Mail takiej treści dotarł dzisiaj do skrzynki i zmobilizował mnie do napisania krótkiego zwierzenia. Jakby jednej nagany było mało to jeszcze Marek upomniał mnie, że jeżeli się nie wezmę w garść to mój dziennik stanie się miesięcznikiem. Rzeczywiście ostatni tekst napisałam 13 listopada. Pewnie, że mi wstyd, ale nie mam nic specjalnego na swoje usprawiedliwienie, chociaż mogłabym wymyśleć parę prawdziwie wyglądających powodów. Umiem zmyślać jak tra la la, ale nie będę owijać w bawełnę. Nie pisałam, bo w ciągu dnia nie umiem, a wieczorem piję wino i nawet pojawiają się spore chęci, ale zasypiam po pierwszym kieliszku. To nie wiek, moi drodzy... to ze zmęczenia:))

A tu idą święta i można by rzecz, że dopiero się zacznie bieganina. Tylko, że nas nie ogarnia żadne szaleństwo, ani sprzątania ani przyrządzania jedzenia. Na co dzień jemy bardzo fajne potrawy i nie musimy nic ekstra przygotowywać, a to co mogłoby być wyjątkowe jest w naszym regionie (bo ponownie jestem w Polsce) zupełnie nieosiągalne. Lubie ryby i te wszystkie z wąsami, ale spróbujcie kupić takie delikatesy w przeciętnym supermarkecie. Nawet, gdy się wybierzemy do większego miasta, jakim tutaj jest Piła, tam też wszystko zamrożone i z Chin. Łosoś niby z Norwegii, ale pewnie hodowany w Chinach, krojony w plastry w Norwegii. Jak o tym myślę tracę apetyt, a jeszcze obsesyjnie czytam naklejki, żeby wiedzieć skąd pochodzą produkty i co jest w środku.
Chcecie się zabawić, zafundujcie sobie taką wycieczkę poznawczą przez krainę żywności. Jeść się odechciewa. Trzeba zatem się 'ratować' tym, co ziemia dała najbliżej nas. I na te uroczyste święta przygotowujemy co się da z produktów własnych, lub z sąsiedztwa. Barszczyk czerwony z naszych ogrodowych buraczków, z włoszczyzną, którą sama zasiałam. Grzybowa z uzbieranych własnoręcznie grzybów, śmietana od cioci Heli, która ma krowę. Masło i mleko też od niej. Jajka od naszych kur. Jedynie co kupimy to kiszona kapusta, bo komu by się chciało kisić. Mama zrobi pierożki z kapustą i z grzybami. Ja przygotuję pyszny sos z prawdziwków, którym polewamy te pierożki i tak kulinarnie wygląda nasza Wigilia, z której zostaje jedzenia na następne dwa dni. Na deser? Ciasto orzechowe, przepis z mojego ulubionego magazynu Landleven, bo wygląda bosko. Będzie premierowy wypiek:))
Jeszcze sałatka warzywna i trochę zielonych sałat, z avocado, z suszonymi pomidorami i ... po świętach.

Namawiam na zwracanie uwagi na to, co kupujecie. Szukajcie zawsze produktów lokalnych i regionalnych, bo z czasem będzie coraz trudniej je znaleźć na rynku. Szkoda, że tak mało przykłada się do tego tematu uwagi, nie mobilizuje rolników do ekologicznych upraw, a odsprzedaje całe hektary obszarnikom po to, żeby sadzili orzechy, za co mają dotacje z Unii.
Czy nie fajniej byłoby mieć lokalne produkty, niż sałatę z Hiszpanii, ogórki z Holandii, a fasolkę szparagową z Egiptu. Bo co mi z tego, że truskawki są przez cały rok, jak one nie mają żadnego smaku. Czy nie lepiej byłoby mieć w okolicy gospodarstwa ekologiczne i kupować od nich zdrową żywność, z korzyścią dla siebie, dla przyszłych pokoleń, dla naszej ziemi...
oj wzruszam się, czas kończyć.
Wrócę tutaj szybciej niż się spodziewacie.

Pozostałe wpisy
» Keukenhof (2017-03-28, 15:49)
» Leśniczówka (2017-02-16, 17:54)
» Do Siego Roku! (2017-01-26, 13:18)
» 33-lecie Listy Przebojów (2015-05-02, 22:15)
» Nie tylko na Wszystkich Świętych (2014-11-01, 11:53)
» From Holland with love (2014-07-14, 10:52)
» .. and the winner is... Germany! (2014-07-14, :)
» Brazylia - Holandia (2014-07-13, 17:31)
» Byłam fanką Oranje (2014-07-10, 09:29)
» Wino się skończyło, a... (2014-07-10, :)
» 0:0 (2014-07-09, 23:56)
» Postanowiłam… (2014-07-09, 23:33)
» FOF… cd (2014-07-09, 23:17)
» Do przerwy (2014-07-09, 22:55)
» Brazil... (2014-07-09, 22:30)
» FOF... cd (2014-07-09, 21:49)
» Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuura! (2014-06-29, 21:01)
» FOF... cd (2014-06-29, 19:43)
» FOF (2014-06-29, 18:51)
» Dama z… plecakiem (2014-04-28, 20:27)
Alina Dragan RSS Feed

© 2007 Alina Dragan. All rights reserved worldwide.